آیا آپراکسی درمان دارد؟ در این مقاله از سایت ” دکتر شنگه ” قصد داریم با این اختلال بیشتر آشنا شویم: آپراکسی گفتاری نوعی اختلال گفتاری است که در آن فرد مبتلا، شرایط لازم برای صحبت کردن را ندارد و برای گفتگوی صحیح و روان دچار مشکل می شود. افراد مبتلا به آپراکسی گفتاری برای تصمیم گیری در ریتم بیان کلمات نیز دچار مشکل هستند. در این افراد مغز قادر به ارسال سیگنال های درست به اندام های فعال در صحبت کردن در زمان مناسب نبوده و به همین علت فرد نمی تواند بطور صحیح و روان صحبت کند. علاوم در افراد مبتلا به این اختلال گفتاری لزوما مشابه نبوده و با توجه به سن و شدت آسیب در هر فرد متفاوت است.
آیا آپراکسی درمان خاصی دارد؟
روند درمان آپراکسی بسته به انواع آن متفاوت است. در مورد آپراکسی مادرزادی، فرد باید از بدو تولد از نظر نشانههای آپراکسی بررسی و با دیدن اولین نشانهها، به درمانگر باتجربه ارجاع داده شود. ولی در آپراکسی اکتسابی، تکیهی درمان، بر توانبخشی افرادی است که بر اثر یک حادثه مثل ضربه به سر یا تومور مغزی و… دچار آپراکسی شدهاند. بنابراین بهبود اختلالات زمینهای در این افراد، به طور طبیعی باعث کاهش علائم آپراکسی میشود.
نقش گفتار درمانی در درمان آپراکسی چیست؟
متخصصان آسیب شناس گفتار، با مصاحبه و ارزیابی دقیق آپراکسی گفتار را تشخیص میدهند. با شروع مداخلات درمانی بینهایت به كودكان مبتلا به این نوع اختلال گفتاری کمک میکند. در درمان آپراکسی گفتاری در كودكان، درمانگر برنامهریزی، نظمدهی و حرکات پشت سر هم عضلاتی که درتولید صداها نقص دارند، بهبود بخشدو همچنین لازم به ذکر است که درمان آپراکسی نیازمند زمان و صبر است و بدون درمان پیشرفتی نخواهند داشت و افراد دارای اختلال آپراکسی گفتار نیاز به محیط حمایتی دارند تا پیشرفت قابل توجهی داشته باشند.
مطالب پیشنهادی: گفتار درمانی در ارومیه
علائم آپراکسی گفتاری
- تلفظ سخت کلمات و تلاش مکرر برای تلفظ صحیح یک کلمه
- مکث زیاد در بیان کلمات
- تاخیر در شروع کلام
- ناتوانی در خواندن کلمات
- تمایل به برقراری ارتباط غیرکلامی با اطرافیان
- کم حرفی در دوران نوزادی
مهم ترین عامل ایجاد بیماری آپراکسی چیست؟
آسیب های مغزی اصلی ترین دلیل ایجاد اپراکسیا در کودکان است. به عنوان مثال این اختلالات در کودکان فلج مغزی دیده می شود. هرگونه آسیب به مغز نظیر ضربه، وجود تومور و یا سکته مغزی می تواند دلیل ایجاد این اختلالات باشد. برخی دیگر از اختلالات عصبی نظیر اتیسم، صرع و بیماری هایی از این قبیل می تواند موجب ایجاد این اختلال در کودکان شود. از سایر موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب مغزی به مناطقی از مغز که توانایی صحبت کردن را کنترل می کند.
- ضربه به سر در طی حوادث ناگهانی
- سکته مغزی
- تومور مغزی
- اختلالات تکاملی کودک
- سندروم های ژنتیکی