اختلال تکلم در اثر ضایعات مغزی یکی از پر چالش ترین بیماری هایی است که سلامت بدن را به خطر انداخته و موجب اختلال در مهارت های کلامی و زبانی می شود. اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی یک اختلال عصبی بسیار شایع است که در آن طیف وسیعی از سلول های عصبی دچار مشکل شده و قسمتی از آن که مربوط به کلام و گفتار است، تحت تاثیر قرار می گیرد. در این مقاله از سایت “دکتر شنگه” قصد داریم با دلایل و علائم آسیب های معزی که منجر به اختلال در تکلم می شود، بیشتر آشنا شویم:
اختلال تکلم در اثر ضایعات مغزی
اختلال تکلم در اثر ضایعات مغزی به دلیل آسیب مناطق مختلف مغز که مسئول درک و زبان است، رخ می دهد. تکلم یکی از پیچیده ترین عملکرد های مغز است که با ایجاد هماهنگی و همکاری تعداد زیادی از عضلات و اعصاب کنترل می شوند. در این بیماری ارتباط بین منطقه بروکا مغز که مسئول تبدیل افکار به کلمات است، با منطقه ورنیکه که مسئول درک و پردازش گفتار و زبان است، دچار اختلال می شود. در نتیجه انواع مختلفی از آسیب های مربوط به گفتار و زبان در بدن رخ می دهد.
رایج ترین اختلالات تکلمی بعد از آسیب مغزی
اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی بسته به نوع و شدت آسیب و همچنین مناطق آسیب دیده علائم و نشانههای متفاوتی دارد. از رایجترین اختلالات تکلمی بعد از آسیب مغزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آفازی یا کنش پریشی
- دیزارتری،
- لکنت زبان
- آپراکسی کلامی
علائم اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی چیست؟
- ناتوانی در بیان جملات بلند
- استفاده از کلمات نامفهوم
- بیان تکراری کلمات و جملات
- ناتوانی در درک صحبتها و درک جملات
- وضوح گفتار پایین و بیان کلمات و جملات مبهم
- مشکلات در خواندن و نوشتن
- خطاهای گفتاری و محتوایی
- ناتوانی در یادگیری
اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی به چه علتی رخ می دهد؟
اختلالات تکلمی در اثر ضایعه مغزی ممکن است به دلیل موارد زیر رخ دهد:
- تومور مغزی
- سکته مغزی
- التهاب و عفونت مغزی
- کمبود اکسیژن
- بیماری های عصبی و نورولوژیکی
- کمبود اکسیژن در مغز
روش های درمانی اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی
یکی از روش های درمانی موثر برای کاهش علائم اختلال تکلم استفاده از روش های توانبخشی و آسیب شناسی گفتار و زبان است. در این روش ابتدا میزان توانمندی ها و مهارت های گفتاری فرد بیمار مورد بررسی قرار گرفته و متناسب با نوع ضایعه مغزی برنامه ی مشخصی برای بهبود علائم فرد در نظر گرفته می شود. با توجه به اینکه سریعترین زمان بهبودی در سه ماه اول پس از آسیب مغزی ایجاد میشود، پس از تثبیت وضعیت پزشکی بیمار و مطابق دستور پزشک درمان توانبخشی باید آغاز گردد. همکاری بیمار و خانواده با درمانگر نقش بسزایی در موفقیت درمان تکلم در سکته مغزی دارد در نتیجه درمانگر باید آموزش خانواده و مراقبین بیمار را بخشی از روال درمان قرار دهد.
بیشتر بدانید: گفتار درمانی در ارومیه