اختلال تکلم در فلج بلز می تواند منجر به ایجاد مشکلاتی در بلع و نوشیدن مواد غذایی شود. در این صورت سلامت فرد را به خطر می اندازد. وقتی فرد به فلج بلز یا فلج عصب صورت دچار می شود، عملکرد عصب مختل شده و در نتیجه موجب اختلال در انتقال پیام از طریق مغز به عضلات صورت می شود. این اختلال موجب ضعف یا فلج عضله و بی حسی صورت نیز می گردد. در این مقاله به اختلال تکلم در فلج بلز و نقش گفتار درمانی در بهبود فلج صورت خواهیم پرداخت:
فلج بلز چیست؟
فلج بلز، به فلج موقتی عصب صورت (عصب هفتم مغزی) گفته می شود. در هر سمت از صورت یک عصب هفت وجود دارد که ماهیچه های همان سمت را کنترل می کند. این ماهیچه ها شامل اعصابی هستند که به حرکت پلک ها، باز و بسته شدن چشم ها، ابروها و لب ها، کمک و حالات مختلف صورت را مانند خنده و اخم، منتقل می کند. با فلج یک سمت از صورت، عضلات ناحیه پیشانی تا دهان هیچ حرکتی ندارند. در این حالت ممکن است گوشه دهان شما دچار افتادگی شود و برای نگه داشتن آب دهان در طرف درگیر با مشکل روبهرو شوید. در ادامه مطلب به اختلال تکلم در فلج بلز اشاره خواهیم کرد:
اختلال تکلم در فلج بلز
اختلال تکلم در فلج بلز شامل سو تغذیه، خفگی،خشکی دهان، گفتار ناواضح، مشکلات ارتباطی… است. این افراد ممکن است هنگام صحبت کردن، لب پایینی خود را گاز بگیرند. چرا که حرکت عضلات صورت در این افراد کاهش می یابد افراد باردار و مبتلا به دیابت احتمال ابتلای بیشتری به این اختلال را دارند. در ادامه به دلایل ایجاد فلج بلز اشاره خواهیم کرد:
دلایل ایجاد فلج بلز چیست؟
فلج بل زمانی اتفاق می افتد که عصب صورت متورم یا ملتهب شده و تحت فشار قرار گیرد. در نتیجه موجب ضعف یا فلج می شود. بعضی محققین بر این باورند که استرس می تواند سیستم ایمنی را کاهش داده و فرد را مستعد فلج صورت نماید ولی بعنوان عامل اصلی فلج بلز نمی باشد.عفونت های ویروسی مانند مننژیت ویروسی یا ویروس عامل سرماخوردگی نیز می تواند این بیماری را ایجاد کند. در این حالت به دلیل محدودیت اکسیژن رسانی و خون رسانی به سلول های عصبی، ممکن است یک سمت صورت فلج شود. از دلایل دیگر فلج بلز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ویروس های تبخال تناسلی
- سرخک آلمانی
- بیماری های تنفسی
- آنفلوانزا B
- سکتهی مغزی
- تصادف و ضربه به صورت
نقش گفتار درمانی در فلج صورت
گفتاردرمانی در فلج بلز با ارائه راهکار های مختلف و روشهای درمانی مخصوص به تقویت عضلات، حرکت و حس فرد کمک می کند. همچنین باعث بهبود گفتار در فرد می گردد. راهکارهای درمانی گفتار درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ارائه تمرینات مختلف برای تقویت عضلات صورت
- کمک به بلع و جویدن غذا
- ارائه ورزش های کششی برای حرکت گوشه دهان
- ماساژ عضلات برای جلوگیری از انقباض آن ها
- افزایش جریان خون با ورزش درمانی
- تمرینات مختلف برای کاهش تن صدا و سرعت گفتار
- ارائه راهکارهایی برای صحبت کردن
در آخر
بیماری فلج بلز منجر به ضعف یا فلج موقت عضلات صورت میشود. در صورت مشاهده هر گونه علائم، می توانید به صفحه گفتار درمانی در ارومیه مراجعه کنید. همچنین با متخصصان ما در این زمینه مشورت کنید.