اختلال تکلم در فلج مغزی به عنوان یکی از مشکلات شایع در افراد مبتلا به آن به شمار می رود. افراد مبتلا به فلج مغزی ممکن است علایمی از ضعف در کنترل حرکتی زبان، صورت و گلو داشته باشند. گفتار درمانی می تواند در بهبود طیف وسیعی از این مشکلات نقش مهمی داشته باشد. در این مقاله به تاثیر گفتار درمانی در کودکان مبتلا به فلج مغزی خواهیم پرداخت.
فلج مغزی در کودکان چه علایمی دارد؟
فلج مغزی یک بیماری عصبی است که باعث ایجاد ناهماهنگی و ضعف عضلات می گردد. این اختلال در کودکان می تواند از دوره نوزادی تا کودکی ادامه یابد. هنگامی که عضلات حرکتی در کودکان تحت تاثیر قرار بگیرند، ممکن است علایم زیر را از خود نشان دهند:
- عدم هماهنگی عضلات در حین انجام حرکات مختلف
- سفتی یا خشکی عضلانی
- فلج عضلانی از جمله عضلات دهانی
- اختلال در جویدن غذا
- مشکلات در راه رفتن
- ضعف حرکتی
- عدم بیان صحیح کلمات
- ضعف شنوایی و بینایی
- تشنج
اختلال تکلم در فلج مغزی
همانطور که اشاره کردیم فلج مغزی به دلیل ضعف در ماهیچه های حرکتی رخ می دهد. این اختلال در ماهیچه های دهانی می تواند باعث ایجاد مشکلات زیادی شود. شایع ترین اختلال تکلم در افراد مبتلا به فلج مغزی، دیزآرتری می باشد. افراد مبتلا به دیزآرتری در صحبت کردن، نفس کشیدن، بلعیدن غذا دچار مشکل می شوند و ممکن است با اختلالاتی از قبیل لکنت زبان، بی ثباتی در کلام و اضطراب در گفتار دست و پنجه نرم کنند. این عوارض گفتاری بر کیفیت زندگی فرد تأثیر قابل توجهی می گذارد. به همین دلیل گفتاردرمانی یک روش موثر برای تقویت عضلات حرکتی دهان و بهبود ارتباطات است.
نقش گفتار درمانی در کودکان مبتلا به فلج مغزی
هدف اصلی در گفتار درمانی، بهبود ارتباطات و مهارت های تکلمی است. اگرچه آسیب مغزی ناشی از فلج مغزی می تواند باعث ایجاد مشکلات مختلفی در ماهیچه دهانی کودکان شود اما گفتاردرمانی قادر است مهارتهای ارتباطی افراد را مورد بررسی قرار داده و برنامه مشخصی را برای فرد تهیه کند.بسیاری از کودکان با بزرگتر شدن با مشکلات مداوم در ارتباطات روبرو می شوند. گفتاردرمانی با هدف ایجاد عادت های گفتاری و زبانی مناسب برای کودکان، در طولانی مدت مهارت های ارتباطی آنها را بهبود می بخشد.. این روش همچنین می تواند در کنترل اختلالات تغذیه ای و اضطرابی کودکان نیز موثر واقع شود.
در آخر
در صورت بروز هر گونه مشکلات تکلمی می توانید با پزشکان متخصص ما در این زمینه مشاوره کرده و برای دریافت نوبت به قسمت (گفتار درمانی در ارومیه) دکتر شنگه مراجعه کنید.