تروما روحی چیست؟ تروما یا بیماری روانی به معنای زخم و ضربه است. اتفاقات و رویدادهای ناخوشایند اجتنابناپذیر هستند و برای همه انسانها در طول زندگی رخ میدهند. اگر ما نتوانیم از این اتفاقات بهراحتی عبور کنیم و تاثیر آنها آنقدر شدید باشد که در ذهن ما برای مدتهای طولانی باقی بماند، اصطلاحا با پدیده تروما یا آسیب روحی و روانی مواجه هستیم. اکثر افراد آسیب ناشی از این رخداد را به شدت در زندگی خود حس میکنند و برای کنار آمدن با آن یا از بین بردن حس بیاعتمادی به جلسات مشاوره نزد دکتر روانشناس نیاز دارند. در این مقاله از سایت “دکتر شنگه” قصد داریم با علائم این بیماری روانی بیشتر آشنا شویم:
تروما روحی چیست؟
آسیب های روحی ناشی از نیروهای مختلف خارج از بدن ایجاد میشوند، که میتوانند به صورت خفیف یا شدید باشند. ضربه ناگهانی شامل سقوط و تصادفات جادهای می شود. ضربه فیزیکی یک آسیب جدی به بدن است. دو نوع اصلی ضربه فیزیکی عبارتاند از:
- تروما بلانت (ضربه شدید): هنگامی که یک جسم یا نیرو به بدن وارد می شود، اغلب منجر به ضربه مغزی، بریدگیهای عمیق یا شکستگی استخوانها میشود.
- ترومای نافذ: هنگامی که یک جسم پوست یا بدن را سوراخ میکند، معمولاً یک زخم باز ایجاد میکند.
تروما می تواند سبب بروز علائم جسمی و روحی بسیاری شود. اگرچه همه ی کسانی که اتفاقات استرس زا برایشان پیش آمده دچار تروما نمی شوند. تروما انواع مختلفی دارد. در برخی افراد علائم تروما زودگذر است اما در برخی دیگر اثرات طولانی مدت آن باقی خواهد ماند. با درمان تروما می توان ریشه ی آن را پیدا کرده و راه حل های اثرگذاری برای کنترل علائم آن پیدا کرد.
دلایل تروما روحی چیست؟
ترومای روحی میتواند دلایل گستردهای داشته باشد ازجمله:
- حوادث ناگهانی مانند تصادف، جراحت یا حمله خشونت آمیز، به ویژه اگر در کودکی به صورت غیرمنتظره اتفاق افتاده باشد.
- استرس مداوم و بی وقفه، مانند زندگی در محله ای جنایتکار، مقابله با بیماری تهدید کننده زندگی یا تجربه حوادث ناگوار که به طور مکرر رخ می دهد، مانند خشونت خانگی یا بی توجهی در دوران کودکی.
- جراحی (به ویژه در ۳ سال اول زندگی)، مرگ ناگهانی یکی از نزدیکان، قطع رابطه مهم یا تجربه تحقیرآمیز
علائم تروما روحی و روانی
علائم ضربه از خفیف تا شدید متغیر است. عوامل زیادی تعیین میکنند که چگونه یک رویداد آسیب زا بر فرد تأثیر میگذارد. علائم روانی و روحی تروما عبارتاند از:
- شوک، انکار یا ناباوری
- گیجی، مشکل در تمرکز
- عصبانیت، تحریک پذیری، نوسانات خلقی
- اضطراب و ترس
- احساس گناه، احساس شرم، سرزنش خود
- کنارهگیری از دیگران
- احساس ناراحتی یا ناامیدی
- احساس قطع ارتباط یا بی حسی
- افسردگی و اضطراب
- اختلالات گفتاری
بیشتر بدانید: گفتار درمانی در ارومیه
روش های درمانی بیماری تروما
نخستین قدم برای درمان تروما تراپی است. به طور کلی فرد می بایست از درمانگری که در مواجه و درمان تروما با تجربه است، کمک یگیرد. رویکرد های درمانی که برای فرد آسیب دیده در اثر تروما مناسب هستند عبارتند از:
- رویکرد شناختی-رفتاری
- حساسیت زدایی و پردازش مجدد از طریق حرکات چشم
درمان های فیزیکی
برخی از درمانگران از تکنیک های جسمی برای کمک به ذهن و بدن فرد به جهت پردازش تروما استفاده می کنند. درمان های فیزیکی انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر می باشند:
- روان درمانی
- تحریک نقاط مختلف بدن با طب سوزنی
- درمان های لمسی
نتیجه گیری
تروما اتفاقات ناگوار دردوران های مختلف زندگی است که ممکن است در هر سنی برای فرد ایجاد شود. این افراد بهتر است به روان درمانی مراجعه کنند زیرا گاهی فرد متوجه تاثیرات تروما نمی شود. نکته مهمی که درباره ی این حافظه و درد وجود دارد این است که این مشکل قابل درمان است و می توان اثر این اتفاقات ناگوار را کم کرد. همچنین لازم است بدانید تروما اتفاق بدی است که در اثر یک آزار جنسی یا تصادف و … اتفاق می افتد و فرد نباید نسبت به آن شرمگین باشد، بلکه باید برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهد.