تشنج در کودکان اوتیسم، اتفاق شایعی است که منجر به حملات و گرفتگی ناگهانی عضلات می شود. با توجه به آمار به دست آمده، احتمال تشنج در کودکانی که به بیماری اوتیسم مبتلا هستند، ۲۰ درصد از سایر افراد بیشتر است. تشنج و اوتیسم، مکانیسم های مشترک زیادی داشته و هر دو به علت افزایش فعالیت سلول های عصبی و اختلال در عملکرد صحیح آنزیم ها و پروتئین هاست. در این مقاله از سایت “دکتر شنگه” قصد داریم با ارتباط بین تشنج و اوتیسم بیشتر آشنا شویم. پس تا ادامه مطلب با ما همراه باشید:
تشنج در کودکان اوتیسم
حملات ناگهانی تشنج در کودکان اوتیسم می تواند به دلایل مختلفی در افراد رخ دهد. این دلایل ممکن است شامل عوامل ژنتیکی، محیطی و سایر موارد باشد. تشنج به عنوان یک حمله عصبی به دلیل اختلالات دستگاه عصبی شناخته می شود. این آسیب ممکن است به دلیل رشد نامتعادل مغز، آسیب های فیزیکی و بیماری های مختلف ایجاد شود. حملات عصبی ممکن است با علائم مختلفی مانند خستگی، گرفتگی عضلات، استفراغ، بی حسی و حتی فراموشی را در پی داشته باشد. افرادی که به اختلال اوتیسم مبتلا هستند، ممکن است در طول زندگی اصلا دچار تشنج نشوند. به طور کلی نمی توان گفت این دو اختلال حتما باهم رخ می دهند. اما علائم مربوط به تشنج در کودکان اوتیسم می تواند شامل موارد زیر باشد:
علائم تشنج در کودکان اوتیسم
کودکان با اختلال اوتیسم احتمال بیشتری برای بروز تشنج داشته و تشنج ناگهانی در این افراد می تواند منجر به کاهش مهارت های اجتماعی و ناتوانی ذهنی شود. البته برخی از اختلالات تشنجی قابل کنترل بوده و برخی می تواند منجر به مرگ در کودکان اوتیسم شود. برخی از علائم مربوط به این اختلالات شامل موارد زیر است:
- بی حسی
- خیره ماندن چشم
- پلک نزدن
- تیک های عصبی
- تحرکات شدید فیزیکی
- تمرکز پایین
- گرفتگی و سفت شدن عضلات
- لرزش شدید
- عدم توجه
- تاخیر در رشد
- اختلال در فرایند یادگیری، مهارتی و …
- نا توانی در انجام فعالیت های مختلف مانند حمام ، ورزش و …
اختلالات شایع که با اوتیسم و تشنج ارتباط دارند؛ شامل موارد زیر است:
- اختلالات ژنتیکی
- بیش فعالی
- اضطراب
- مشکلات خواب
- و …
آیا ابتلا به اوتیسم می تواند منجر به تشنج شود؟
تشنج های ناگهانی در کودکان اوتیسم می تواند تاثیر منفی بر عملکرد و رشد مغز داشته باشد. اگر این اختلال با استفاده از داروهای موثر و جراحی درمان شود، می تواند منجر به بهبود مهارت ها و رفتارهای اجتماعی، افزایش توان ذهنی و عملکرد مغز شود. یکی از مشکلات و عوارضی که در بیماری اوتیسم وجود دارد، این است که داروی مشخصی برای بهبودی ندارد و نمیتوان گفت یک روش مشخص باعث رفع علائم اساسی اوتیسم میشود. در نتیجه اوتیسم به صورت مرحلهای و برای رفع علائم درمان میشود و داروها میتوانند اضطراب و عدم تمرکز را رفع کنند؛ همچنین کاردرمانی و گفتاردرمانی نیز باعث میشوند مهارتهای ارتباطی تقویت شود. البته جراحی های مختلفی که برای بهبود تشنج های ناگهانی استفاده می شوند، می توانند تاثیر زیادی در بهبود علائم ظاهری اوتیسم داشته باشند.
راهکارهای مراقبتی از کودکان مبتلا به اوتیسم و تشنج
- استفاده از داروهای ضد تشنج و رژیم های غذایی سالم
- اقدامات ایمنی و ایجاد فضای باز در اتاق برای جلوگیری از آسیب
- به پهلو خواباندن کودک برای جلوگیری از خفگی
- مشاوره پزشکی
- گفتار درمانی برای افرادی که با اختلالات تکلمی مواجه اند.
- مشاوره دارویی و توجه به تداخل داروها
- و …
در آخر
کلینیک گفتاردرمانی دکتر شنگه به عنوان یکی از معتبرترین کلینیک کاردرمانی در شهر ارومیه، خدمات متنوعی را به کودکان و بزرگسالان دارای اختلالات گفتاری ارائه می کند. “گفتار درمانی در ارومیه” یکی از خدمات اصلی کلینیک ارغوان که تحت نظر ایوب شنگه، می باشد. برای رزرو وقت قبلی یا دریافت مشاوره رایگان با شماره ۳۳۲۲۴۲۹۹-۰۴۴ تماس حاصل فرمایید.