علائم بیماری اسکیزوفرنی را در این مقاله از سایت ” دکتر شنگه ” بررسی خواهیم کرد:
اسکیزوفرنی یکی از اختلالات روانی است که علائمی مانند هذیان، توهمهای شنوایی و بینایی، کاتاتونیا و نشانههای دیگر را به همراه دارد. این بیماری درمان قطعی ندارد اما با مراجعه به متخصص اعصاب و روان و دارو درمانی، میتوان علائم و عوارض ناگهانی ان را کنترل کرد. بیماری اسکیزوفرنی یکی از پیچیده ترین اختلالات روانی است که با ایجاد تغییرات شدید در شخصیت و رفتار فرد مبتلا، زندگی او را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا با مهم ترین علائم این بیماری آشنا شویم:
علائم بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
بیماری اسکیزوفرنی معمولا علائم خود را در سنین بلوغ یا اوایل بزرگسالی ظاهر می کند. این بیماری بر گفتار، رفتار، تفکر و احساسات فرد مبتلا تاثیر گذاشته و می تواند منجر به اختلالات در تعاملات اجتماعی و فعالیت های روزمره شود. روش های درمانی برای درمان قطعی این بیماری وجود نداشته، اما می توان با تغییر الگوی زندگی و سایر راهکارها تا حد زیادی از علاوم این بیماری کاست. برخی از مهم ترین علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
- عدم بیان احساسات
- کمبود انگیزه
- مشکل در تمرکز
- روان پریشی و توهم
- بی نظمی
- عصبانیت
- عدم تمرکز
- هذیان: باورهای عجیبوغریبی هستند که ریشه در واقعیت نداشته و شخص حتی پس از روبرو شدن با حقایق نیز از آنها دست بر نخواهد داشت.
- توهم: شامل درک احساساتی است که واقعی نیستند. شنیدن صداها شایعترین توهم در افراد مبتلابه اسکیزوفرنی است. انواع دیگر توهمها شامل دیدن چیزهایی که وجود ندارد، بوهای عجیبوغریب، طعم و مزه عجیب دردهان شما و احساس اینکه روی پوست شما چیزی وجود دارد، حتی اگر هیچچیز بدن شمارا لمس نکند است.
- کاتاتونیا (Catatonia): شرایطی که در آن شخص به لحاظ جسمی در یک وضعیت خاص بهصورت طولانیمدت ثابت میشود و اصطلاحاً مانند مجسمه میشود.
- عملکرد ضعیف اجرایی
- اختلال در یادگیری و حافظه
- عدم آگاهی از علائم شناختی
علل بروز علائم اسکیزوفرنی
- وراثت ژنتیکی: اگر در خانواده ای سابقه اسکیزوفرنی وجود نداشته باشد، احتمال ابتلا به آن کمتر از ۱٪ است. با این حال، اگر بیماری در یکی از والدین تشخیص داده شود، خطر افزایش می یابد.
- به نظر می رسد اسکیزوفرنی زمانی ایجاد می شود که عدم تعادل یک انتقال دهنده عصبی به نام دوپامین و احتمالاً سروتونین در مغز وجود داشته باشد.
- عوامل محیطی مانند: سو تغذیه قبل از تولد، عفونت های ویروسی، آسیب های روحی و ضربه به سر نیز می تواند از علت های ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی باشد.
درمان بیماری اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی یک بیماری مادام العمر است. اما روش های درمانی موثر می توانند به فرد کمک کنند تا علائم آن را کنترل کند، از عود بیماری جلوگیری کرده و از بستری شدن در بیمارستان جلوگیری کند.
- داروهای ضد روان پریشی
- مشاوره و کسب مهارت های لازم برای مقابله با بیماری
- مراقبت ویژه و ایتفاده از روش های ترکیبی دارویی و خدمات آموزشی
- درمان با شوک الکتریکی با وارد کردن امواج الکتریکی به مغز
- گفتاردرمانی اسکیزوفرنی به عنوان روش مکمل برای برقراری صحیح ارتباط
مطالب پیشنهادی: گفتار درمانی در ارومیه