علائم بیماری های اعصاب و روان را در این مقاله از سایت “دکتر شنگه” بررسی خواهیم کرد: آیا تا به حال از ناراحتی های اعصاب و روان شنیده اید؟ می دانید منظور از این ناراحتی ها چیست و علائم بیماری اعصاب و روان چه می باشد؟در ادامه به اطلاعاتی در اینباره می پردازیم تا بتوانید شناخت خوبی از علائم بیماری اعصاب و روان پیدا کنید.
ناراحتی های اعصاب و روان، مرتبط با علائمی هستند که با روان افراد و خلق و خوی بیماران در ارتباط می باشند. این ناراحتی ها علاوه بر تاثیراتی که بر روان و خلق و خو می گذارند بر رفتارهای آدمی، نوع تفکر و احساسات وی تاثیر می گذارند. از آنجایی که این ناراحتی ها بر روی تفکر و احساسات و رفتار افراد موثر است می تواند تمام جنبه های زندگی ایشان را تحت شعاع قرار داده و حتی در زندگی افراد خلل ایجاد نماید.
علائم بیماری های اعصاب و روان
بیماریهای اعصاب و روان طیف گستردهای داشته و شامل علائم و نشانههای مختلفی میباشند. اما بهطورکلی این اختلالات روانی میتوانند روی رفتار، خلقوخو، احساسات و تفکر شما تاثیر زیادی داشتهباشند. بیماریهای روانی تمامی جنبههای زندگی یک شخص را تحت تاثیر قرار میدهند. از سایر علائم این بیماری می توانبه موارد زیر اشاره کرد:
نشانه ها و علائم بیماری روانی بسته به اختلال، شرایط و سایر عوامل میتواند متفاوت باشد. علائم بیماری روانی میتواند بر احساسات، افکار و رفتارها تأثیر بگذارد. نمونههایی از علائم و نشانهها عبارتند از:
- احساس غمگینی یا ناراحتی
- تفکر آشفته یا کاهش توانایی تمرکز
- ترس یا نگرانی بیش از حد
- احساس گناه شدید
- انرژی کم یا مشکلات خواب
- توهم
- ناتوانی در کنار آمدن با مشکلات یا استرسهای روزانه
- مشکل در درک و ارتباط با موقعیتها و افراد
- مشکلات مصرف الکل یا مواد مخدر
- تغییرات عمده در عادات غذایی و میل جنسی
- خشم بیش از حد
- خشونت
- تفکر خودکشی
انواع بیماری های اعصاب و روان
اختلالات رشد عصبی و ذهنی
اختلالات رشد عصبی و ذهنی جز آن دسته از بیماریهای روانی هستند که در دوران نوزادی، کودکی یا نوجوانی تشخیص دادهمیشوند. این گروه از اختلالات شامل موارد زیر میشوند.
- کم توانی ذهنی
- تاخیر کلی رشد
- اختلالات ارتباطی
از علائم این اختلال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم درک زبان
- اختلال در صحبتکردن
- اختلالات شنوایی
- عدم اعتماد به نفس و حضور در اجتماع
- تغییر حالات چهره
- تغییر حرکات بدنی
- تاخیر در مهارتهای حرکتی و عملکرد های اجتماعی
- سطح IQ پایین
بیشتر بدانید: تروما روحی چیست؟
اختلال طیف اوتیسم
این دسته از بیماران الگوهای رفتاری تکراری و محدود دارند. تعاملات اجتماعی و ارتباطات آنها دچار کمبودهای زیادی است. علائم مربوط به این بیماری در دوره اول زندگی تشخیص دادهمیشود. علائم اختلال طیف اوتیسم بهگونهای است که شخص در عملکردهای اجتماعی و شغلی دچار مشکلات جدی میشود.
اختلال بیش فعالی
بیمارانی که دچار اختلال نقص توجه و بیش فعالی هستند، در عملکرد خود الگوی مداومی دارند. این افراد یا دچار بیشفعالی بوده یا بیتوجه هستند. در موقعیتهای مختلف مانند خانه، مدرسه، محل کار یا هر موقعیت اجتماعی ممکن است این الگوها خود را نشاندهند. علائم این اختلال باید قبل از ۱۲ سالگی مشخص شود و این علائم به گونهای باشد که عملکرد شخص را تحت تاثیر قرار دهد.
اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی اختلال مغزی پیچیدهای است. معمولا از اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی علائم آن ظاهر میشود. ادراک این بیماران نسبت به واقعیت تحریف شده و در تفکر و احساسات دچار اختلال هستند. ۲۰ تا ۳۰٪ این بیماران دورههای کوتاه بیماری را تجربه میکنند. در بقیه آنها بیماری مزمن است. حدود ۱۰٪ از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی دست به خودکشی میزنند.
علائم این بیماری شامل موارد زیر میشود:
- اختلال در افکار
- کنارهگیری از اجتماع
- کمبود انگیزه
- کاهش احساسات
- اختلال در تفکر و حافظه
اختلالات دو قطبی
تغییرات خلقی و تغییر در سطح انرژی و فعالیت از ویژگیهای بیماران دچار اختلال دو قطبی است. این افراد دورههای شیدایی و افسردگی را به طور متوالی تجربه میکنند. از علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحریکپذیری بیشتر
- حواسپرتی
- اعتمادبهنفس بیشازحد
- علائم روانپریشی مانند هذیان و توهم
- افسردگی
- احساس گناه و خستگی
- فکر خودکشی
اختلال وسواس فکری – عملی و اختلالات مرتبط
اختلال وسواس فکری – عملی یک نوع اختلال اضطرابی محسوب میشود. وسواس و اجبار در افکار و رفتار این بیماران دیدهمیشود. افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری – عملی افکار، تصاویر و تکانههایی را به طور مکرر تجربه میکنند. این حالت ناخواسته و آزاردهنده است و نوعی وسواس محسوب میشود.
اعمال آنها نیز تکراری و تشریفاتی است که بیشازحد وقت بیمار را گرفته و باعث ناراحتی میشود. این بیماران از وسواس و اجبار خودآگاه هستند؛ ما کنترلی روی آن ندارند.
اختلالات مرتبط با اختلال وسواس فکری – عملی شامل موارد زیر میشود:
علائم وسواسهای رایج
- ترس از آلودگی میکروبها، خاک یا سایر عوامل محیطی
- ترس آسیب ناشی از تصادف و بیماری یا مرگ برای خود و نزدیکان
- افکار و تصاویر مزاحم از رابطه جنسی یا خشونت
- توجه بیشازحد به تقارن و نظم
- نگرانی بیشازحد در مورد بیماری، مسائل مذهبی یا اخلاقی
- نیاز به دانستن و به خاطر سپردن موارد مختلف
درمان بیماریهای روانی
درمان قطعی و صد درصدی برای اینبیماری ها وجود ندارد. اما موارد زیر ممکن است تا حدی به جلوگیری از پیشرفت علائم کمک کنند.
- مراقب خودت باش.
- خواب کافی، تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم مهم هستند.
- سعی کنید یک برنامه منظم داشته باشید.
- اگر مشکل خواب دارید یا در مورد رژیم غذایی و فعالیت بدنی سوالی دارید با پزشک خود صحبت کنید.