علائم عقب ماندگی ذهنی می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. عقب ماندگی ذهنی با عبارت کم توانی ذهنی نیز شناخته می شود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، در انجام امور روزمره خود دچار مشکل می شوند. به طور کلی این افراد توانایی و استعداد کافی برای یادگیری و درک مطالب را ندارد. در این مقاله از سایت “دکتر شنگه” قصد داریم با علائم عقب ماندگی ذهنی بیشتر آشنا شویم. پس تا انتهای مطالب با ما همراه باشید:
علائم عقب ماندگی ذهنی
افرادی که عقب ماندگی ذهنی داند، از میزان هوش و عملکرد ذهنی پایین تری نسبت به فرد سالم، برخوردارند. این افراد مهارت های لازم برای انجام کارهای روزمره را نداشته و نمی توانند با محیط اطراف خود ارتباط موثر برقرار کنند. این افراد به حمایت بیشتر و آموزش های مختلفی نیاز داشته و بهره هوشی آن ها به طور معمول کمتر از ۷۰ است. از مهم ترین علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیر نشستن
- دیر راه رفتن
- عدن توانایی در ایجاد ارتباط
- اختلالات گفتاری
- مشکلات روانی
- ناتوانی در حل مسائل
- تشنج
- اضطراب
- اوتیسم
- اختلالات خلقی و رفتاری
- مشکلات شنوایی و بینایی
چرا کودکان دچار معلولیت و عقب ماندگی ذهنی می شوند؟
از دلایلی که می تواند سبب ناتوانی ذهنی در افراد شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ژنتیک: بیش از ۳۰ درصد از عقب ماندگی های ذهنی به دلیل مشکلات ژنتیکی مانند سندروم داون و … است.
- عوامل محیطی: مصرف الکل و دخانیات در زمان بارداری می تواند تاثیر منفی در رشد مغز جنین گذاشته و باعث عقب ماندگی ذهنی شود.
- بیماری های مادرزادی: به دلیل عدم رعایت مراقبت های جنین و نوزاد مانند رژیم غذایی ناسالم، عدم واکسیناسیون و … می تواند باعث عقب ماندگی ذهنی شود.
- قرار گرفتن در معرض مواد سمی: موادی مانند جیوه، سرب، کادمیم با کاهش رشد ذهنی جنین در ارتباط است.
- آسیب به سر: می تواند باعث التهاب مغز شده و در نهایت منجر به مشکلات مربوط به حافظه، توجه و استدلال شود.
- عفونت: عفونت هایی مانند مننژیت، سیاه سرفه، سرخک و … می تواند منجر به عقب ماندگی ذهنی شود.
نحوه تشخیص عقب ماندگی ذهنی
- عقب ماندگی ذهنی تا قبل از ۱۸سالگی بروز می کند.
- بهره هوشی فرد عقب مانده پایین تر از میانگین جامعه بوده و آی کیو این افراد با تست های خاص، بین محدوده ۷۰ تا ۷۵ می باشد. این درحالی است که بهره هوشی در افراد سالم، بین ۸۵ تا ۱۱۵ است.
- افرادی که به عقب ماندگی ذهنی مبتلا هستند، در برقراری ارتباطات خود، کسب مهارت جدید، مراقبت از سلامت و امنیت خود، دچار محدودیت های رفتاری می باشند.
- اختلالات تکلمی و مشکلاتی در زمینه گفتار و زبان نیز در این کودکان دیده می شود. این افراد در به کار بردن بسیاری از کلمات و جملات دچار مشکل شده و توانایی درک حرف های دیگران را ندارند. در نتیجه ممکن است از جملات کوتاه استفاده کنند.
بیشتر بدانیم: گفتار درمانی در ارومیه
اختلالات شایع همراه با عقب ماندگی ذهنی
- سندروم داون
- اختلالات طیف اوتیسم
- میکروسفالی
- هیدروسفالی
- و …
تفاوت اوتیسم و عقب ماندگی ذهنی چیست؟
بعضی از افراد گمان میکنند که بیماری اوتیسم همان عقب ماندگی ذهنی است. در حالی که این تصور اشتباه است. بیشتر کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند به کم توانی ذهنی نیز دچارند اما درصد کمتری از آنها هوشی نرمال یا حتی بیشتر از نرمال دارند. برخی از این کودکان دارای استعدادهای خاص و چشمگیری هستند. بنابراین نمیتوان گفت که اوتیسم همان عقب ماندگی ذهنی است.