علت گرفتگی صدا چیست؟ چرا افراد مختلف دچار گرفتگی صدا می شوند؟ در این مقاله قصد داریم دلایل اختلالات گرفتگی صدا را بررسی کنیم و راه های درمان آن را شرح دهیم:
گرفتگی صدا چیست؟
گرفتگی صدا ممکن است، به دلایل مختلف ایجاد شود. این اختلال در افراد ممکن است به دو صورت موقت یا دائمی باشد. این اختلال باعث می شود، فرکانس صدا تغییر کند و به نظر خشن و غیر عادی می رسد. میزان صدا ممکن است متفاوت باشد و همچنین ممکن است زیر و بم متفاوت باشد. در این حالت علایم مختلفی در صدای افراد ایجاد می شود که می تواند شامل موارد زیر باشد:
علایم گرفتگی صدا چیست؟
- لرزش صدا
- خشکی گلو
- سرفه های خشک
- اختلال در بلع
- ایجاد مخاط گلو
- گلو درد
- کلفت شدن صدا
- خشن شدن صدا
- احساس فشار و ناتوانی هنگام صحبت
- صدای ضعیف
- اختلال تنفس
- زیر و بم شدن غیرطبیعی صدا
علت های گرفتگی صدا چیست؟
گرفتگی صدا ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. رایج ترین دلیل برای ایجاد این عارضه استفاده نادرست از تارهای صوتی و سرما خوردگی است. صدای بلند باعث ورود هوای بیشتری به تار های صوتی شده و در نهایت نوع صدا را تغییر دهد. از علت های دیگر گرفتگی صدا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف سیگار: مصرف سیگار، دخانیات و مشروبات الکلی باعث ایجاد پولیپ در تار های صوتی شود و رشد بافت اضافه در روی تار صوتی باعث ایجاد صدای خشن و بم می شود. این اختلال می تواند تنفس طبیعی را نیز دچار مشکل کند.
- اختلالات هورمونی: اختلالت هورمون تیروئید و یا سایر هورمون ها می تواند بر گرفتگی صدا تاثیر بگذارد.
- بیماری های روانی: بیماری هایی مانند ام اس، پارکینسون و … می تواند بر روی اعصاب تار های صوتی تاثیر بگذارد و باعث گرفتگی صدا شود.
- سرطان حنجره: ایجاد توده های غیر عادی و رشد بافت اضافی در قسمت حنجره باعث سرفه های مداوم در سرطان حنجره شده و در نهایت منجر به آسیب به تار های صوتی و گرفتگی صدا می شود.
- فلج شدن تار های صوتی: تارهای صوتی می توانند به دلایل مختلفی مانند عفونت های ویروسی و یا جراحی دچار ضعف و یا فلج شوند، این اختلال باعث می شود تن صدا در افراد مبتلا ضعیف شده و موقع حرف زدن، نفس نفس بزند. گفتاردرمانی می توانند به رفع این مشکل کمک کند.
- آنفولانزا: یکی دیگر از علت های گرفتگی صدا می تواند التهاب حنجره به دلیل سرما خوردگی و یا آلرژی باشد که در طولانی مدت باعث ایجاد فشار در تارهای صوتی شده و مشکلاتی در تنفس و بلعیدن به وجود می آورد.
گرفتگی صدا را چگونه درمان کنیم؟
برای درمان گرفتگی صدا، ابتدا باید به علت و علایم توجه کرد، این درمان با توجه به نوع آسیب های صوتی، در افراد مختلف، متفاوت است. بعضی از روشهای درمانی شامل موارد زیر می باشد:
- درمان با عسل و آبلیمو: این روش برای افرادی که به سرماخوردگی و آنفولانزا مبتلا شده اند، می تواند موثر باشد.
- جراحی میکرولارینژوسکوپی: این جراحی برای افرادی که تار های صوتی آن ها دچار خونریزی شده باشد، توصیه می شود و باید فورا درمان شود.
- ترک سیگار و دخانیات: ترک سیگار برای درمان گرفتگی صدا و بهبود تار های صوتی در افراد سیگاری، توصیه می شود. این افراد باید آب زیادی بنوشند تا تارهای صوتی خود را نرم کنند.
- گفتار درمانی: برای افرادی که دچار ضعف یا فلج تارهای صوتی هستند. این روش توصیه می شود. گفتار درمانی با تجویز تمرین ها و دارو های مختلف می تواند باعث بهبود این اختلال شود.
- هورمون تراپی و دارو درمانی: این روش برای رفع گرفتگی های عصبی و هورمونی استفاده می شود. با مصرف دارو نیز می توان مشکلات اعصاب گردو را تا حدود زیادی برطرف کرد.