کیست گوش میانی یا کلستئاتوم به رشد غیرطبیعی پوست در قسمت میانی و پشت پرده گوش گفته می شود. این عارضه ممکن است به دلیل نقص مادرزادی یا عفونت های مکرر گوش ایجاد شود. این کیست با تجمع سلول های مرده پوست، میزان رشد آن افزایش یافته و باعث آسیب به استخوان های میانی گوش می شود. در نهایت میتواند بر شنوایی، تعادل و عملکرد عضلات صورت تاثیر بگذارد. در این مقاله از سایت “دکتر شنگه” به بررسی بیشتر این عارضه خواهیم پرداخت:
کیست گوش میانی چیست؟
رشد غیرطبیعی پوست در لایه میانی گوش است که میتواند بر شنوایی فرد تاثیر بگذارد. در صورت عدم مراجعه به مطب پزشک، احتمال ابتلا به بیماریهای جدیتر افزایش مییابد. در صورت درمان زودهنگام میتوانید به کاهش علائم و همچنین جلوگیری از بروز عوارض این بیماری کمک کنید. بهطورکلی احتمال بروز این بیماری در کودکان و بزرگسالان وجود دارد که معمولا به علت بروز عفونتهای مکرر در گوش و پارگی در پرده گوش ایجاد میشود.
مهم ترین علائم کیست گوش میانی
- در ابتدای ابتلا به این بیماری، احتمال ترشح مایعی بد بو از گوش وجود دارد.
- با رشد کیست در گوش شما احساس فشار، درد و در نهایت ناراحتی ایجاد میشود.
- احتمال ایجاد درد بسیاری در داخل یا پشت گوش شما نیز وجود دارد.
- با رشد کیست و ایجاد فشار در داخل گوش، احتمال کاهش شنوایی افزایش مییابد.
- همچنین در اثر رشد کیست علائم دائمی مانند سرگیجه و فلج عضلات صورت را تجربه خواهید کرد.
بیشتر بخوانید: علائم عفونت گوش چیست؟
دلایل ایجاد کیست در گوش میانی چیست؟
- عفونتهای سینوسی
- سرماخوردگی
- آلرژی
- عفونت مزمن گوش
درصورتیکه شیپور استاش به خوبی کار خود را انجام ندهد، احتمال بروز خلا جزئی در گوش میانی وجود خواهد داشت. در این صورت قسمتی از پرده گوش به گوش میانی کشیده شده و کیست ایجاد میکند که در نهایت منجر به ایجاد کلستئاتوم یا توده خوش خیم گوش میشود. با پر شدن گوش میانی از سلولهای قدیمی پوست، مایعات و مواد زائد دیگر باعث بزرگتر شدن این کیست میشود.
درمان کیست گوش
پس از تشخیص کلستئاتوم، پزشک برای کاهش عفونت، التهاب و تخلیه گوش از آنتی بیوتیک، قطره گوش و شست و شوی آن استفاده میکند. بعد از انجام این مراحل، پزشک متخصص میتواند شرایط رشد کیست را بهتر تشخیص دهد و زمان مناسبی را برای جراحی انتخاب کند.
این گونه اقدام دارویی برای از بین بردن کلستاتوم کافی نیست. بنابراین کیست کلستاتوم درمان دارویی ندارد. معمولا برای برداشتن کیست کلستاتوم جراحی توصیه میشود. کیست گوش باید در اولین زمان مناسب برداشته شود. در غیر این صورت با افرایش حجم خود میتواند باعث ایجاد عوارض جبران ناپذیری شود.
عمل جراحی برای برداشت کیست گوش به طور معمول ۲ الی۳ ساعت به طول میانجامد. بنابراین نیازی به بستری در بیمارستان نیست.
آیا کلستئاتوم بعد از درمان باز میگردد؟
بازگشت کلستئاتوم بعد از درمان به استفاده از روش جراحی و درمان دارویی به صورت همزمان بستگی دارد. همچنین باید علائم و ریشه اصلی بروز این بیماری شناسایی شده و نسبت به درمان قطعی آنها اقدام اساسی صورت بگیرد. در چنین حالتی احتمال بازگشت این بیماری بعد از درمان به صفر میرسد.
در اغلب مواقع که کیست ناشی از کلستاتوم بزرگ باشد، پزشک به فاصله شش ماه بعد از عمل اول، عمل دومی نیز بر روی گوش بیمار انجام میدهد. این کار به منظور پاکسازی کامل گوش از وجود عفونت و کیست ایجاد شده انجام میگیرد. بنابراین به نظر میرسد بعد از درمان بازگشتی در کار نخواهد بود.