گفتار درمانی در اختلال دیسفونی چگونه به درمان آن کمک می کند؟ بیماری دیسفونی یا تغییر صدا چیست؟ این بیماری با اختلال در صدا و گفتار همراه است و به علت تنش های زیادی که در داخل حنجره به وجود می آید، مانع از کارکرد موثر صدا می شود. در نتیجه فرد مبتلا، در ایجاد ارتباطات و یادگیری، دچار مشکل می شود. در این مقاله از سایت “دکتر شنگه” قصد داریم شما را با علایم این بیماری و گفتار درمانی در اختلال دیسفونی آشنا کنیم.
گفتار درمانی در اختلال دیسفونی
گفتار درمانی در اختلال دیسفونی چگونه به بهبود صدا و گفتار فرد کمک می کند؟ قبل از پاسخ به این سوال بهتر است با این بیماری و تاثیر آن در مهارت های ارتباطی بیشتر آشنا شویم: بیماری دیسفونی (تغییر صدا) می تواند به علت التهاب حنجره و ورم تارهای صوتی ایجاد شود. در این بیماری، لحن و صدا به طور منفی تغییر می کند و به دلیل نارسایی و گرفتگی صدا می تواند در کیفیت زندگی فرد مبتلا تاثیر بگذارد. اختلال صدا اغلب در افرادی رخ می دهد که بیش از سایر افراد از صدای خود استفاده می کنند. گفتار درمانی در اختلال دیسفونی با استفاده از تمرین های تقویتی و ارائه تکنیک های مختلف در کنترل علائم و بهبود آن ها موثر می باشد. درک این بیماری و کنترل آن می تواند تاثیر زیادی در افزایش اعتماد به نفس و عملکرد بهتر فرد داشته باشد.
علت ابتلا به بیماری دیسفونی چیست؟
دیس فونی یا گرفتگی صدا میتواند علل مختلفی داشته باشد که فرد را دچار مشکلات متعددی می کند . در این قسمت به برخی از علت های ایجاد این بیماری اشاره خواهیم کرد:
- بلند صحبت کردن و جیغ کشیدن به مدت طولانی
- رفلاکس معده و بازگشت اسید معده به حنجره و گلو می تواند با التهاب حلق منجر به علایم دیسفونی و گرفتگی صدا شود.
- بیماری هایی مانند ام اس، پارکینسون و سکته مغزی می تواند از کیفیت صدای فرد مبتلا کاسته و در نهایت باعث ایجاد اختلال دیسفونی شود.
- عفونت حنجره و بیماری های ویروسی و باکتریایی گلو باعث تغییر صدا می شود.
- واکنش های آلرژیک و حساس شدن گلو
- التهاب و ورم گلو به دلیل پولیپ و کیست های حنجره می تواند صداهایی خشن و بم را تولید کرده و با درد و ناراحتی در ناحیه گلو همراه باشد. بطوریکه عمل بلع را دچار مشکل می کند.
کم کاری تیروئید به دلیل تغییرات هورمونی غدد درون ریز باعث آسیب به تار های صوتی می شود. - استرس و مشکلات روانی با ترشح هورمون های مختلفی مانند کورتیزول می تواند یکی از علت های تغییر صدا باشد.
- مصرف طولانی مدت سیگار و دخانیات
علایم بیماری دیسفونی (تغییر صدا) چیست؟
در بیماری دیسفونی فرد مبتلا دارای مشکلاتی در زمینه ایجاد صداهای بلند و گرفتگی صدا است. چنانچه این اختلال در کودکان رخ دهد می تواند باعث کاهش یادگیری و ناسازگاری اجتماعی شود. در این بیماری پیام های غیر طبیعی از مغز به سلول های صوتی منتقل شده و باعث انقباض عضلات حنجره می شود. در نتیجه با بسته شدن تارهای صوتی، حالت گرفتگی در صدا ایجاد می شود.
از علایم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییر صدا
- گرفتگی صدا
- احساس خشکی در گلو
- خستگی هنگام صحبت کردن
- تولید صدای خشن
- صدای بریده و بم
- کاهش کیفیت صدا
- عدم تعادل در عضلات حنجره
- محدود شدن حرکت گردن
- درد گلو
- احساس سوزش در ناحیه گلو
- خشونت صدا
نقش گفتار درمانی در بهبود علایم بیماری دیسفونی چیست؟
قبل از درمان بیماری دیسفونی بایستی علت آن مشخص شود. در صورتی که فرد مبتلا مشکلات عملکردی داشته باشد بهتر است از طریق گفتاردرمانی به بهبود علایم بیماری خود کمک کرده و برای بررسی دقیق تر به متخصص حنجره مراجعه کند. اگر طی عکس برداری مشکلات صدای فرد ناشی از ورم حنجره و پولیپ باشد بهتر است از جراحی حنجره برای رفع آسیب های آن اقدام کرد. گفتار درمانگر با بررسی دقیق مشکل فرد، برنامه ای را برای درمان وی تنظیم کرده و به بهبود بیمار کمک می کند. برای ارتقای کیفیت صدای بیمار نیز تمریناتی تحت عنوان صوت درمانی و تکنیک های آزاد سازی فشار در عضلات حنجره ارائه می گردد. طول درمان دیسفونی ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
در پایان
گفتار درمانی در اختلال دیسفونی می تواند به بهبود علایم، مشارکت اجتماعی، افزایش اعتماد به نفس، عملکرد فرد کمک کند. گفتار درمانگر تمامی مسائل مربوط به اختلال دیسفونی را در فرد بررسی کرده و با تدوین برنامه و ارائه تمرینات مختلف با توجه به شدت اختلال و نیازهای فرد، نقش مهمی در بهبود علایم این بیماری دارد. در صورت بروز هرگونه علایم و مشکلات در زمینه تغییر صدا می توانید به صفحه “گفتار درمانی در ارومیه” کلینیک دکتر شنگه مراجعه کرده و مشکلات بیماری خود را با ما در میان بگذارید.