هایپراکیوزس فراشنوایی چیست ؟ چه نشانه هایی دارد و برای درمان ان چه کارهایی می توان انجام داد؟ در این مقاله به تمامی نکات این اختلال می پردازیم .
هایپراکیوسیس فراشنوایی چیست ؟
فراشنوایی یک اختلال مربوط به شنوایی می باشد که در آن فرد نسبت به صداهای اطراف خود حساسیت های بیش از حدی نشان می دهد. ممکن است علت این موضوع این باشد که فرد با یک صحنه دشوار رو به رو می شوند مانند از دست دادن عزیزی ، دچار حساسیت های صدایی می شود در این بیماری فرد حتی صداهای عادی را بیش از حد بلند می شنود به طوری که صداها برای بیمار آزار دهنده محسوب می شود.
این بیماری ها به طور معمول به دلیل آسیب ها یا عوارض حاصله روی حلزون شنوایی ایجاد می شود شاید در ذهن برخی افراد حلزون شنوایی یک عضو بسیار حساس و توانمند به نظر برسد که توانایی کنترل صدا و حس شنوایی را از همه جهت داراست.
انواع فرا شنوایی
- فراشنوایی بلند (Loudness hyperacusis): صداها با فرکانس طبیعی و عادی در دستگاه شنیداری فرد شنیده میشود.
- فراشنوایی آزاردهندگی (Annoyance hyperacusis): فرد از شنیدن هر نوع صدایی در رنج است، حتی وقتی صدا برایش بلند نباشد.
- فراشنوایی ترس (Fear hyperacusis): فرد از شنیدن صدای ویژهای احساس ترس و اضطراب میکند.
شایع ترین علت هایپراکیوزس فراشنوایی
- بیماری لابیرنتیت
- عفونت گوش و یا التهاب ناشی از استقرار عفونت ویروسی در حلزون شنوایی
- مصرف دراز مدت برخی داروها همچون دیازپام
- قرار گرفتن در معرض سر و صدای بسیار زیاد برای مدت طولانی
- سردردهای میگرنی
- برخی از انواع صرع در خردسالی
- سندروم خستگی مزمن
- افسردگی
- اوتیسم
- برخی جراحی ها روی فک و صورت
- اختلال استرس پس از یک حادثه یا PTSD
راه های درمان پرشنوایی
در گام اول باید مشاوره های لازم انجام شود و متخصص مطمئن شود خطری از طرف هایپراکیوزس فراشنوایی بیمار را تهدید نمی کند. سپس مراحل درمانی زیر برای او طی خواهد شد:
ساندتراپی
تحریک مدولاسیون الکتریکی
لیزر تراپی
مسکر
البته باید به این نکته اشاره کنیم که این درمان ها ، درمان های قطعی نیستند و که فرد به طور کامل از این اختلال رهایی یابد . این درمان ها باعث می شود فرد خود را به صدای اطراف خود که مزاحم ان می شوند عادت کند.کارشناس شنوایی سنجی به فرد کمک می کند و آموزش می دهد که بتواند با صدا کنار بیاید. او از بیمار می خواهد به سر و صداهایی با شدت بسیار کم و نزدیک به سکوت هر روز برای مدت مشخصی گوش دهد. پس از چند روز شدت صدا را به مقدار کمی افزایش می دهد و این کار به طور مداوم انجام می شود.برای اکثر افراد، هایپراکوزیس مشکل ساز نیست و پس از توضیح و اطمینان حاصل کردن، میتوانید شرایط خود را با موفقیت مدیریت کنید. هر چند برای برخی افراد، ممکن است اینگونه نباشد و آنها برای درمان دوباره مراجعه کنند.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات کاملی در مورد این اختلال با دکتر ایوب شنگه ارتباط برقرار کنید. دکتر ایوب شنگه با انواع درمان ها برای کم شنوایی و اختلالات شنوایی میتواند شمارا در این مورد راهنمایی کند.
برای کسانی که به علت بیماری اوتیسم به این اختلال دچار شده اند می توانند از دکتر ایوب شنگه متخصص گفتار درمانی در ارومیه ارتباط برقرار کنند و کمک بگیرند.
برای دریافت مشاوره و تشخیص اختلال کودک خود به صفحه اینستاگرام دکتر شنگه مراجعه کنید.