اختلال تکلم در آلزایمر یکی از مشکلات رایج در سالمندان است. در این بیماری، فرد به دلیل آسیب های مغزی در انجام امور روزمره خود دچار مشکل می شود. از جمله این اختلال می توان به مشکلات زبانی و تکلم، از دست دادن حافظه و فراموشی کلمات اشاره کرد. سالمندان مبتلا به آلزایمر در برقراری ارتباطات خود نیز دچار مشکل می شوند. در این مقاله قصد داریم به علت اختلال تکلم در آلزایمر و علایم و درمان آن اشاره کنیم. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید:
علت ابتلا به آلزایمر چیست؟
در بیماری آلزایمر سلول های مغزی با مقدار غیر طبیعی از پروتئینی بنام آمیلوئید در مغز احاطه می شوند و سلول های مختلف در اندام های بدن تحت تاثیر قرار می گیرند. در نتیجه فعالیت های شیمیایی عادی مغز دچار مختل شده و منجر به کاهش ناقلین عصبی می شوند. از دلایل ابتلا به آلزایمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ژنتیک و وراثت: بعضی از جهش های ژنی می توانند باعث بروز این بیماری شود و خطر ابتلا به آلزایمر در افرادی که اقوام درجه یک آنها قبلا دچار این بیماری شده باشد، بیشتر است.
- چاقی، بیماری قلبی، دیابت نوع ۲، چربی و فشار خون بالا نیز می تواند به مرور زمان باعث احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش دهد.
- تصادف شدید، ضربه به سر و کاهش سطح هوشیاری افراد می تواند باعث آسیب به سلول های مغزی و ابتلا به بیماری آلزایمر شود.
- احتمال ابتلا به آلزایمر در زنان بیشتر از مردان است.
- مصرف دخانیات و سیگار خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهد.
علایم بیماری آلزایمر شامل چه مواردی است؟
با پیشرفت بیماری آلزایمر، علایمی مانند مشکلات تکلم، عدم آگاهی به زمان و مکان، نداشتن انگیزه، تجربه احساسات مختلف، مشکلات رفتاری و ناتوانی در مراقب از خود بروز می کند. این بیماری منجر به اختلال مغزی و مشکلات مختلفی در سایر اندام های بدن شده و در نهایت باعث مرگ می شود. پس از تشخیص بیماری به صورت معمول و با توجه به پیشرفت آن، ۳تا ۹ سال امید به زندگی در افراد وجود دارد. از علایم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شایع ترین نشانه ابتلا به بیماری آلزایمر، فراموشی اتفاقات اخیر، نام افراد و سردرگمی در مورد زمان و مکان است.
- اختلال در تشخیص نحوه ی انجام کارها مانند لباس پوشیدن، پیدا کردن وسیله ها و …
- ایجاد مشکلاتی برای خواندن، نوشتن، انجام امور بانکی و حساب کردن
- اختلال تکلم در آلزایمر باعث فراموشی کلمات و ناتوانی در برقراری ارتباط می شود.
- از دیگر علایم آلزایمر، افسردگی، بی قراری و آشفتگی ذهنی است.
- فرد در این حالت دچار تغییرات خلقی و رفتاری نیز می شود.
اختلال تکلم در آلزایمر چه علایمی دارد؟
بیماری زبان پریشی و اختلال تکلم در افراد مبتلا به آلزایمر می تواند در اثر صدمه به بخش هایی از مغز که مربوط به زبان است، ایجاد شود. این اختلال شامل علایم زیر است:
- اختلال در صحبت کردن
- عدم ارتباط گیری با افراد
- استفاده از کلمات غیر قابل فهم
- فراموشی کلمات و لغات مناسب در حین صحبت کردن
- سردرگمی و فراموشی زبان برای افرادی که در طول عمر خود به صورت دو زبانه صحبت می کردند.
- اختلال شنوایی و عدم توانایی در گوش کردن به مکالمات صوتی و رادیویی
- ناتوانی در درک جملات و برقراری ارتباط
آیا بیماری آلزایمر درمان دارد؟
این بیماری درمان قطعی ندارد اما با استفاده از روش های درمان دارویی و شناختی می توان علایم آن را خفیف تر کرد. همچنین برای بیمارانی که دچار اختلال در تکلم می شوند، گفتار درمانی و آسیب شناسان گفتار و زبان نقش مهمی دارند. تمرکز این افراد بر مشکلات گفتاری و ارتباطی این بیماران بوده و تکنیکهای درمانی این افراد متمرکز بر بهبود حافظه، مهارت های گفتار و زبان، حل مسئله و مراقبت از خود است.
روش های گفتار درمانی در آلزایمر
برای کمک به درک صحیح کلمات، جملات و مشکلات تکلمی، گفتار درمانگر از روش های مختلفی برای کاهش علایم آلزایمر استفاده می کند، برخی از این روش ها شامل موارد زیر است:
- ارائه تمرینات مختلف برای بهبود مهارت های واژه یابی مانند پرسش سوالاتی که پاسخ تک کلمه ای دارند.
- بازگویی رویدادهای اخیر با بیان اطلاعات مهم مثل داستان گویی
- استفاده از تکنیک های تقویت عضلات دهان مانند تکرار کلمات
- تقویت عضلات بلع برای مشکلات تنفسی و رژیم غذایی با استفاده از مکمل های غذایی و تعیین نوع و غلظت غذای بیمار
در آخر
در صورت مشاهده هر گونه علایم فوق در افراد سالمند خانواده، می توانید به صفحه گفتار درمانی در ارومیه سایت دکتر شنگه مراجعه کرده و با مشاوران ما در این زمینه ارتباط برقرار کنید.