بیماری های همراه با اوتیسم می توانند فرد را با چالش های رفتاری خاصی روبه کنند. انچه شرایط اوتیسم را دشوارتر می کند مشکلات و اختلالات متعددی است که همراه با اتیسم و در ارتباط با آن به وجود می آیند. در این مقاله به برخی از این اختلالات و بیماری های همراه با اختلال اتیسم به صورت خلاصه پرداخته شده است. برای اطلاعات بیشتر تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
۱) اوتیسم و اختلال تشنج
یکی از شایع ترین بیماری های همراه با اوتیسم تشنج و صرع است. تشنج می تواند در هر زمانی در زندگی یک فرد دارای اختلال اتیسم اغاز گردد. طبق مطالعات انجام شده، اکثر فعالیت های تشنجی در کودکان دارای اختلال اوتیسم در سنین بین ۳ تا ۱۳ سال رخ می دهد. به نظر می رسد بزرگترین گروه در معرض تشنج در میان کودکان دارای اختلال اوتیسم،کودکانی هستند که دارای ناتوانی های ذهنی و شناختی نیز هستند.
در زمینه درمان، برخی از داروی های ضد روانپریشی برای درمان تشنج در میان کودکان دارای اختلال اوتیسم استفاده می گردد. یکی دیگر از گزینه های درمان رژیم غذایی کتوژنیک است که پزشکان برای کاهش چشمگیر و یا حتی از بین بردن تشنج از ان استفاده می کنند. این رژیم شامل افزایش مصرف چربی ها به چهار برابر بیشتر از کربوهیدرات ها و پروتئین ها است. این روش درمانی با افزایش سطح باکتری های خاصی در روده برخی از انتقال دهنده های عصبی را تحت تاثیر قرار داده و موجب کاهش حملات تشنجی می گردد.
علایم تشنج در کودکان اوتیسم
- خیره نگاه کردن
- حرکت های غیر ارادی
- سر درگمی و گیجی غیر عادی
- سر درد های شدید
- خواب الودگی
- اختلال در خواب
برای آگاهی بیشتر در زمینه اختلالات اوتیسم مطالعه مقاله اختلالات حسی و درمان های آن پیشنهاد می گردد.
۲) اوتیسم و اختلالات دستگاه گوارش
یکی دیگر از بیماری های شایع در میان کودکان دارای اختلال اوتیسم اختلال دستگاه گوارش است. برخی از منابع عنوان می کنند که اختلال در دستگاه گوارش تقریبا ۸ برابر در افراد دارای اختلال اوتیسم بیشتر ازدیگر کودکان است.از علائم شایع این اختلال در کودکان دارای اوتیسم می توان به استفراغ، یبوست، درد شکم، ریفلاکس و اسهال اشاره نمود. آلرژی غذایی ممکن است در برخی موارد باعث تشدید این بیماری گردد. برخی مطالعات نشان می دهد حذف غذاهای فراوری شده و با رنگ های مصنوعی می تواند در بروز مشکلات گوارشی کودکان دارای اختلال اوتیسم تاثیر داشته باشد. همچنین اضافه شدن پروبیوتیک ها به رژیم غذایی می تواند در جبران مشکلات گوارشی تاثیر گذار باشد.
علایم مشکلات گوارشی در کودکان اوتیسم
- سرفه بیش از حد
- سوزش گلو
- مشکلاتی در بلع غذا
- بیش از حد جویدن غذا و نگه داشتن لقمه در دهان
- مشکلات خواب مانند از خواب پریدن های مکرر و یا گریه در زمان بیدار شدن
- تغییرات غیر قابل توضیح در رفتار
- بیش خوری در این کودکان
۳) اتیسم و اختلال خواب
اختلال خواب در کودکان دارای اوتیسم به طور قابل توجهی بالا است. دو مشکل شایع در خواب این کودکان شامل (به خواب رفتن) و (از خواب بیدار شدن) است. به نظر می رسد برخی کودکان دارای اختلال او تیسم زودتر از خواب بیدار می شوند فارغ از اینکه چه زمانی به خواب رفته اند.
علل مشترکی که در میان کودکان دارای اختلال اوتیسم به نسبت دیگر کودکان مشاهده می گردد، اضطراب و افسردگی است. این مشکلات باعث می گردد که این کودک بیدار بماند و یا اینکه نتواند خود را برای خوابیدن اماده کند. از دیگر عواملی که می توان به ان اشاره نمود تاثیر داروهای مصرفی کودکان دارای اختلال اوتیسم در بی خوابی این کودکان است.
برخی از روش های درمانی و بهبود دهنده اختلال خواب کودکان شامل موارد زیر است:
- اتاق خواب را تاریک و خنک نگه دارید.
- برنامه خواب و بیداری ثابتی را برای کودک مشخص کنید.
- خوردن خوراکی هایی مانند کاکائو و شکلات و یا دارای کافئین را محدود کنید.
- از فیلم یا کارتون و یا بازی برای خسته کردن کودک خود و به خواب رفتن استفاده نکنید.
- اطمینان حاصل کنید که کودک شما در طول روز تحرک کافی داشته باشد.
- فاصله زمان خوردن شام و به خواب رفتن را بیشتر کنید.
- برای شام از خوراکی های سبک استفاده کنید.
۴) اتیسم و سر درد(میگرن)
یکی از علائمی که به میزان کمتری در بیماری های همراه با اوتیسم در کودکان اوتیسمیک دیده می شود، سر درد است. کودکانی که دارای سطح اضطراب بالاتری هستند بیشتر از دیگران به میگرن یا سردرد های خوشه ای مبتلا می گردند. التهابات ناشی از اختلالات گوارشی نیز می تواند باعث سر درد در فرزند شما گردد. تغییر در برنامه غذایی و رفتار درمانی و کاهش اضطراب می تواند نقش مهمی در کاهش علائم این عارضه داشته باشد.
۵) اوتیسم و افسردگی
میزان افسردگی برای مبتلایان به اوتیسم با افزایش سن و نقایص ذهنی افزایش می یابد. از علائم این اختلال در افراد دارای اختلال اوتیسم می توان به از دست دادن علاقه به اموری که پیش از این روال و روتین زندگی فرد بوده است، عدم رسیدگی به وضعیت بهداشتی، احساس خستگی و بی حالی و گریه های مکرر اشاره نمود. در حالت شدید در بزرگسالان نیز می توان به افکار مکرر در مورد مرگ و یا خودکشی اشاره نمود. درمان این اختلال در افراد دارای اختلال اوتیسم شامل درمان های شناختی و دارو های ضد افسردگی است.
۶) اوتیسم و اختلال تکلم
اوتیسم یک مشکل رشدی است که بر نحوه اجتماعی شدن، رفتار فرد و برقراری ارتباط تأثیر می گذارد. این گروه از علائم به روش های مختلف ظاهر می شوند و اغلب بر گفتار تأثیر می گذارد. برخی از کودکانی که علایم اوتیسم دارند ممکن است در یادگیری صحبت کردن، گفتار را بفهمند اما سال های زیادی از کودکی خود را صحبت نکنند. برخی نیز ممکن است برای همیشه در صحبت کردن و درک گفتار مشکل داشته باشند.
بعضی از مشکلات تکلم کودکان اوتیسم عبارتند از:
- اصلاً صحبت نمیکند.
- جیغ میزند، گریه میکند و صداهای گوشخراش تولید میکند.
- کلمات را با آوای عجیب ادا میکند یا با لحنی شبیه آدم آهنی صحبت میکند.
- صحبتهای دیگران را تکرار میکنند. (اکولالیا یا پژواک گویی)
- جملات و عبارات را به درستی استفاده میکنند اما لحن نامفهومی دارند.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات اوتیسم و گفتار درمانی به سایت کلینیک ارغوان و قسمت گفتار درمانی در ارومیه مراجعه کنید